Het derde deel in het bierbrouwproces was al een tijdje aangebroken en is meteen het mooiste onderdeel: het proeven en genieten. Het valt erg goed in de smaak en het smaakt naar méér, dus het vierde deel is nu ook begonnen en wel, de volgende soort. Ik krijg de smaak te pakken en nu staat er een grote fles te pruttelen met tripel in de maak. Dat belooft wat!
De zomer heeft z'n goede kant hier uitgebreid laten zien. Het is lang droog en warm geweest met een heuse hittegolf en tropische nachten met temperaturen die niet onder de 20°C kwamen. Nu vallen er frisse buitjes, knettert het onweer en zorgen laagstaande zon en hoge stapelwolken voor spectaculaire lichteffecten met complete regenbogen. Je blijft je ogen uitkijken.
Wat ook leuk is aan de zomer: er komen mensen op vakantiebezoek. Vrienden en familie hebben mijn Noorse avontuur aangegrepen om een Noorse vakantiereis te plannen en combineren dat gezellig met een bezoekje alhier. En nemen dan Hollandse lekkernijen mee die hier niet te koop zijn. Zoals oude kaas en speculaasjes. Hagelslag en stroopwafels. Haarlemse Jopenbiertjes! Of niet te betalen, zoals whisky en olijfolie - beiden met de kwalificatie, 'goede'.
En Pa nam een doos vol Grolsch beugels mee! Lege om te vullen en volle om te legen. Hele mooie flesjes ook vooral, als je ze een jaar niet gezien hebt. En zeer geschikt om af te vullen met tripel!
Ha die Marco,
BeantwoordenVerwijderenSchandalig lang heb ik jouw blog niet gelezen. Stom! Want het was weer genieten. Mooie, spannende korte teksten met slechts 1 foto zegt héél veel over jouw integratie tussen de Noren.
Toen ik ooit in het boek "Typisk nedernorsk" het hoofdstuk "Hjemlige hemmeligheter" las en in een deuk lag over de "thuisbrouwerij", wel, bij jouw verhalen over de bierproductie lag ik dubbel. Je bent dus écht ingeburgerd!
En dan een pa die met lege en ook nog volle flesjes aankomt, je kunt weer ff vooruit in de brouwerij.
Wij zijn net terug, al tentend, door midden-noord Engeland en Schotland en hebben ons tegoed gedaan aan lokale biertjes, afgewisseld met lokaal gebrouwen cider (ook een idee? er zijn appels genoeg in Noorwegen!)
Wie weet komen we een keer langs voor jouw plaatselijk gebrouwen bier.
Ik maak nog wat van die gebruikelijke PDF-jes over onze vakantie, maar de tuin vroeg eerst om aandacht. 't Is wat als je landlubber bent geworden!
Volgende week ga ik weer op Noorse les. Dan ben ik weer wat bijgespijkerd, want misschien gaan we een paar dagen naar Norge rond mijn 60ste verjaardag. Schotland was mooi, hoor, maar we hebben heimwee naar Noorwegen!
Succes met het brouwen en vennlig hilsen fra Harco og Nardi